vineri, 6 ianuarie 2012

Istoricul concertului de Anul Nou al Filarmonicii din Viena

Filarmonica din Viena (2012)


     Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena este un eveniment internațional tradițional care are loc în fiecare an, în prima zi a anului la ora 11 :15 precis, în sala de aur (Goldener Saal) a Filarmonicii al cărui nume complet este Haus des Wiener Musikvereins.

     Această sală are o capacitate de 1744 de locuri pe scaune și 300 de locuri în picioare.  Ea face parte dintr-un ansamblu al Filarmonicii care a fost construită  pe un teren din centrul Vienei ce a fost donat de impăratul Frantz-Joseph în anul 1865 fiind inaugurată la data de 6 ianuarie 1870.

     Construcția Filarmonicii a fost finanțată de către Societatea Prietenilor Muzicii Vieneze ce a luat ființă în anul 1812 care a aprobat proiectul arhitectului danez baronul Theophil Edvard von Hansen. Acesta s-a inspirat în construcția acestei capodopere din arhitectura bizantină.

   Filarmonica din Viena are cinci săli de concerte și anume : Sala de aur (Goldener Saal), Sala Brahms (Brahmssaal), Sala de Sticlă sau Marele Auditorium (Gläserner Saal), Sala de Metal (Metallener Saal) și Sala de Piatră (Steinerner Saal).

     Orchestra Filarmonică din Viena a fost fondată în 1842 și după debuturile dificile, a devenit una dintre cele mai bune orchestre simfonice din lume. Orchestra a strâns în efectivul ei de-a lungul timpului membri prestigioși ca Hans Richter, Arthur Nikisch, Franz Schmidt, Willy Boskovski.  Sala de concert principală este Sala de Aur (Goldener Saal), o sală magnifică, cu o acustică excepțională fiind considerată a doua din lume ca rezonanță.

      Efectivul instrumental asigură reprezenațiile la Opera din Viena și la festivalurile din Salzbourg : festivalul de Paști și Festivalul Salzburgului.

     Primul concert de Anul Nou a avut loc la data de 31 decembrie 1939 și a fost dirijat de Clemens Krauss, un muzician de mare prestigiu însă, cel mai de seamă și mai longeviv dirijor al Orchestei Filarmonice din Viena a fost violonistul vienez Willi Boskovsky care și-a consacrat întreaga sa viață dirijării acestei formațiuni muzicate până în anul 1959 când moare la puțin timp după ultimul său concert.

     De-a-lungul istoriei sale, Concertul de Anul Nou a fost dirijat de 15 mari muzicieni și anume :

1.       Clemens Krauss, al cărui nume este asociat mai ales cu cel al compozitorului Richard Strauss care a fost mentorul său muzical. El a dirijat Concertul de anul Nou pentru prima dată în anul 1939 după care a urmat perioadele 1941-1945 și 1948-1954. A fost căsătorit cu soprana româncă Viorica Ursuleac a cărei voce a fost remarcată de Richard Strauss care a considerat-o ca fiind «cea mai fidelă dintre fidele».

2.       Josef Krips, a dirijat orchestra timp de doi ani în perioada 1946-1947. El a fost un mare violonist și în principal s-a axat pe muzica marilor compozitori din familia Strauss. Datorită originii sale, fiind evreu ulterior convertit la catolicism, el a fost prigonit în perioada dominației fasciste fapt pentru care se refugiază în Yugoslavia. După terminarea războiului, revine în Austria după care este solicitat să dirijeze Orchestra Simfonică din Londra și apoi conduce o bună perioadă de timp Orchestra Simfonica din New York și pe cea din San Francisco.

3.       Willi Boskovsky, a fost prim violonist al Orchestrei Filarmonice din Viena în perioada 1936-1979 conducând în același timp și Concertul de Anul Nou începând cu anul 1955 până în anul 1979. Incă de mic copil este fascinat de muzică astfel că la vârsta de 9 ani a fost admis la Academia de Muzică din Viena iar după absolvire a făcut parte din corpul profesoral al acesteia. La 17 ani i s-a decernat titlul de laureat al premiului Fritz Kreisler.

4.        Lorin Maazel, s-a născut în Franța dintr-o familie de muzicieni evrei americani. Cariera muzicală o începe din anul 1951 când începe să dirijeze cele mai prestigioase orchestre europene. A dirijat concertul de Anul Nou din Viena în perioada 1980–1986, 1994, 1996, 1999, 2005.

5.        Herbert von Karajan, pianist de renume mondial, și-a început activitatea muzicală de la vârsta de patru ani. A studiat la Conservatorul  «Mozarteum» din Salzburg (1916-1926) și a continuat studiile la Academia de Muzică din Viena până în 1929. În 1937 a fost numit dirijor la Opera de Stat din Viena, conducând Orchestra Simfonică de Anul Nou în 1987.

6.       Claudio Abbado, muzician și dirijor italian, a studiat pianul la conservatorul Giuseppe Verdi, după care a început să dirijeze la Viena. În 1989, i-a succedat lui Herbert von Karajan ca dirijor permanent și apoi director artistic al Filarmonicii din Berlin. A dirijat Concertul de Anul Nou în anii 1988 și 1991.

7.       Carlos Kleiber, fiul unui șef de orchestră austriac Erich Kleiber urmează cariera tatălui său debutând în anul 1974 la Festivalul Bayreuth din Germania unde dirijează Tristan și Isolda  care i-a adus consacrarea sa muzicală. Conduce apoi marile orchestre simfonice din întreaga lume începând cu cea din New York, Chicago, Los Angeles, Londra, Paris, Viena, Berlin și terminând cu cea din Tokyo. A dirijat Orchestra de Anul Nou de la Filarmonica din  Viena la începutul anilor 1988 și 1991.

8.          Zubin Mehta, șef de orchestră indian s-a născut la Bombay unde tatăl său, violonistul Mehli Mehta, a fondat și dirijat Orchestra Simfonică din Bombay. Cariera artistică și-a început-o la Academia de Muzică din Viena iar după absolvire debutează în 1958 ca șef de orchestră. In 1960 este numit director muzical al Orchestrei Simfonice din Montreal, post pe care și-l păstrează până în anul 1967 când este solicitat să dirijeze Orchestra Filarmonică din Los Angeles și apoi pe cea din New York. Dirijează apoi o serie de orchestre consacrate din întreaga lume. Orchestra Filarmonicii din Viena o dirijează în anii 1990, 1995, 1998 și 2007.

9.        Riccardo Muti, violonist și pianist de renume mondial de origină italiană, își începe cariera muzicală la vârsta de 8 ani când începe să cânte la violon iar la 13 ani se orientează spre pian care îi aduce consacrarea. In 1967 câștigă premiul I la concursul Guido Cantelli după care în 1971 dirijează Orchestra Simfonică la Festivalul de la Salzbourg. In 1980 preia conducerea orchestrei simfonice de la Philadelphia iar în 1986 dirijează orchestra Operei Scala din Milano. A dirijat concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena în anii 1993, 1997, 2000 și 2004.

10.      Johann Nikolaus, al cărui nume complet este Johann Nikolaus conte de La Fontaine și  de Harnoncourt-Unverzagt s-a născut la Berlin iar la vârsta de doi ani se stabilește cu familia sa la Graz în Austria unde studiază muzica la Viena. Viloncelist de renume, Johann Nikolaus ajunge să dirijeze Orchestra Simfonică din Viena în 2001 și 2003.

11.         Seiji Ozawa, dirijor și muzician japonez este cunoscut în special pentru interpretările lucrărilor romantismului târziu. A ajuns celebru în urma ocupării posturilor de director muzical al Orchestrei Simfonice din Boston (Boston Symphony Orchestra) și de prim-dirijor și director  muzical al Operei de Stat din Viena.

12.         Mariss Janson, actualul dirijor al Concertului de Anul Nou de origină letonă este fiul lui Arvid Jansons dirijor al Orchestrei Filarmonice din Sankt-Petersbourg. În toamna anului 2003 este numit dirijor principal la Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze. În septembrie 2004, i se oferă și postul de dirijor la Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam pe care îl acceptă. A dirijat Concertul de Anul Nou de la Viena în anii 2006 și 2012.

13.            Georges Prêtre, dirijor francez, debutează în anul 1946 ca dirijor la vârsta de 22 de ani la opera din Marseille. Prêtre a fost director general la Opera din Paris (Opéra National de Paris), iar din 1956 director la Opéra-Comique în Paris. Între anii 1986–1991 a fost primul dirijor străin invitat să dirijeze la Filarmonica din Viena.

14.             Daniel Barenboim, este unul dintre cei mai mari pianiști și dirijori din lume, de naționalitate argentineană și israeliană. A înregistrat un număr impresionant de discuri atât ca pianist cât și ca dirijor de orchestră. Intre anii 1975-1989 dirijează Orchestra Simfonică din Paris după care conduce Orchestra Simfonică din Chicago până în 2006. In luna mai 2006 este numit dirijor șef-invitat la Scala din Milano. In același an, este laureat al prestigiosului premiu «Ernst von Siemens» fiind considerat de către specialiști ca fiind «Premiul Nobel al muzicii».  La Viena a dirijat Ochestra Simfonică în anul 2009.

15.          Franz Welser-Möst, șef de orchestră austriac își începe cariera muzicală ca dirijor al Orchestrei Filarmonice din Londra la vârsta de 22 de ani după care la 26 de ani dirijează Orchestra Simfonică din Norrköping în Suedia. La 6 iunie 2007 guvernul austriac anunță numirea sa ca director muzical al Operei din Viena. In iunie 2010 el dirijează Filarmonica din Viena cu ocazia concertului de Anul Nou.

 In principal, piesele muzicale executate de Orchestra Filarmonicii fac parte din buchetul de melodii compuse de membrii familiei Strauss de-a-lungul vieții lor. Faimoasa compoziţie muzicală a lui Johann Strauss  tatăl (1804-1849), care se intitulează «Marşul Radetzky» și cu care se încheie concertul, îşi trage numele de la un feldmareşal austriac. Acesta a trăit între 1766 şi 1858 (adică 92 de ani), numele lui complet fiind Johann Joseph Wenzel Anton Franz Karl, conte de Radetzky. El a fost numit de Împăratul Franz Joseph guvernator general al regatului Lombardo Veneţian (1849-1857).

     Teledifuzarea acestui concert este transmisă de televiziunea austriacă în întreaga lume, în peste 150 de țări și este urmărită în direct de mai mult de un miliard de fideli  fiind apoi retransmisă de majoritatea posturilor de radio și televiziune din lumea întreagă.

     Să urmărim împreună câteva secvențe din acest prestigios concert al anului 2012 având ca dirijor pe maestrul leton Mariss Janson :


                                             (Johann Strauss - Preludiul concertului)

                                                      (Carl Michael Ziehrer - Vals)

                                                                                        (Johann Strauss - Dunărea albastră - balet)          
 
                                                                   
                                                                                                    (Johann Straus - Corul de copii)

                                                                                    (Johann Strauss - Bucuriile vieții - balet)
     
                                                                             
                                                                                      (Finalul concertului - Marșul Radetzky)                  

Un comentariu:

  1. Magnific. Nu am avut posibilitatea sa vad concertul la Televiziunea Romana care dupa ce ca ne ia banii ne arata pe sticla numai pocitaniile basiste si pe acolitii lor. Noroc cu Dvs, domnule Barzuca ca ne mai incalziti inimile cu astfel de prezentari. Cu aceasta ocazie va urez pentru noul an traditionalul nostru LA MULTI ANI !

    RăspundețiȘtergere