joi, 1 decembrie 2011

Un autor care promite

                                       

     Am citit cu interes volumul intitulat  « Povestea vieții mele » după care i-am scris autorului pentru a-i mulțumi și în final am redactat și cele câteva vorbe pentru cititorii acestui blog :

     Zilele acestea, am primit din Canada o carte a unui scriitor român, pâna acum necunoscut în România, care a imaginat o autobiografie a unui bărbat  matur care își descrie viața  întrebându-se continuu când aceasta s-a identificat cu destinul său  și când a reușit să-l domesticească, carte  pe care a intitulat-o « POVESTEA VIEȚII MELE ».
     Este o carte ce se adreseaza românilor, amintindu-le cu un real simț al observației  vieții  cum au trait in timpul dictaturilor comuniste, cum decenii întregi li s-a ucis până și speranța, iar astăzi, sunt obligați să ducă aceiași soartă, ba poate mult mai rea. În același timp, cartea se adresează deasemeni și noii sale patrii, Canada, care  știe desigur prea puține lucruri despre un popor latin, așezat de Dumnezeu la poalele munților Carpați dar care, din nefericire, este mereu vitregit de  soartă.
     Profund  religios,  personajul  își inchipuie că soarta sa a fost predeterminată, că viața sa s-a desfășurat sub semnul unui blestem și că această idee, care nu este numai a autorului ci și a prea multor  locuitori ai pământului dintre  Carpați, m-a făcut să mă gândesc la mulțimile de români care de-a-lungul secolelor au fost obligați să se retragă din fața invadatorilor, abandonându-și traiul, proiectele, visurile, dar mai ales și la tragedia din timpul ultimelor dictaturi care au pârjolit țara și au gonit peste hotare energii clocotitoare,  talente în devenire, personalități puternice de care patria lor avea nevoie pentru a se înălța acolo unde trebuie să se afle  adevăratul ei destin.
     Autorul și-a conceput cartea pe două planuri ; în primul rând, cel al vieții personale, intime de fiecare zi a personajului său și, în al doilea rând, al istoriei țării sale în perioada de la nașterea sa,  fapt întâmplat în anii în care se pregătea cel de al Doilea Război Mondial  până în zilele noastre, ambele planuri  reușind să demonstreze ideia centrală a cărții, respectiv nevoia și poate chiar obligația fugii ca mijloc de scăpare, de supraviețuire dar și ca luptă cu un destin funest, acela care l-a bântuit și pe Oedip.
     Sfârșitul cărții are în subtext eliberarea finală a lui Oedip din « Oedip la Colona ».
     Cititorul român, dacă ar putea parcurge cartea, încă nedifuzată la noi, s-ar putea să creadă că-și vede chipul într-o oglindă, fiecare amănunt al vieții personajului având desigur o conotație intimă, particulară uneori dramatică, de multe ori comică dar în esență tipică, generelizatoare. In același timp ar găsi și cauzele social-politice ale atacului împotriva personalității  eroului,  precum și a lui,  a cititorului, degringolada politică, dictatura ca regim al unor forțe draconice al căror obiectiv  este anihilarea personalității, robotizarea, respectiv chiar sclavagizarea.
     Ceea ce este foarte important în această carte este faptul că autorul portretizează  destinul,  blestemul inițial care,  îmbrăcând în epoci definitorii haina unor politici infame, în acele epoci în care personalitatea după ce crește, înflorește și se maturizează, apare înfațisarea unor personaje politice malefice și în acest sens o parte importantă a prozei, este dedicată momentului când personajul principal, contabil șef într-o  intreprindere din București ajunge să fie condamnat penal din vina acelora care acopereau  incompetența crasă în materie științifică, economică dar și politică a Elenei Ceaușescu, marea cercetătoare sub auspiciile căreia activa o unitate  economică de stat în care chimia trebuia să joace rolul principal.
     Destinul personajului, dar  și modul cum acest destin se manifestă în fiecare moment, se desfășoară pe fundalul unei istorii politice dramatice și de aici isvorăște forța, impactul textului asupra cititorului.
     Cartea se citeste pe nerăsuflate pentru că personajul principal nu amestecă  planurile , ideile nu se împiedică de concepte ale criticii literare moderne, așa cum procedează destui prozatori, imaginîndu-și savantlâcuri, ci își dictează cursiv biografia pe care o știe foarte bine, punct cu punct, pentru că a trebuit să o repete de nenumărate ori în fața anchetatorilor și a judecătorilor  în cursul arestării preventive și a judecății dar și în cursul momentelor de autoreproș și disciplină pentru neîmplinirile de moment, acelea ce se adună și ele ca mărgelele pe ață și adâncesc criza individuală.
     Procedeul acesta, în cazul acestei proze, are meritul că  adâncește seriozitatea, gravitatea poveștii printr-un fel de detașare căci de la început, de la prima până la ultima pagină, personajul știe care-i este destinul,  dar mai știe și ce a gândit  și a trăit în fiecare moment.
     « Povestea vieții mele »  prima carte a prozatorului Panait Munteanu poate fi începutul unei cariere literare remarcabile.
     Trebuie să remarc modul de prezentare al cărții care a fost editată în limba română și respectiv în traducere în limba franceză de către două mari edituri de prestigiu din Statele Unite ale Americii și Belgia, carte care poate fi procurată pe Internet la adresele :

In același timp, cartea poate fi citită, în integralitatea sa, pe sita americană a « Editurii Scribd » la adresele de mai jos, sită care a fost accesată, până în prezent de peste 4000 de persoane în cele două limbi – română și franceză :

                                     

3 comentarii:

  1. Pentru mine, rândurile postate pe blogul tău sunt o adevărată hrană spirituală.
    Să te bucuri de sănătate, să ne putem bucura de tine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit comentariul domnului Barzuca, care, ca dintotdeuna, este excelent, dupa care m-am grabit sa deschid paginile Web ale cartii in cauza. Am ales saitul editurii Scribd unde am putut sa citesc cartea recomandata.
    Desi cu mici probleme de editare si asta probabil ca sita americana nu accepta integral alfabetul romanesc, am reusit sa parcurg intreagul roman.
    Cartea este bine scris si demonstreaza inca odata marile nenorociri pe care societatea comunista le-a adus romanilor.
    Dintr-un om incercat cu greutatile vietii, inca din copilarie, personajul principal a sperat intr-o viata mai buna si mai ales a luptat pe parcursul vietii lui cu mentalitatile comuniste impuse de conducatorii Romaniei ai acelor vremuri. A ales in final sa paraseasca tara in urma tragediei la care a fost supus fiind convins ca viata sa va fi mai buna pe un taram al adevaratei democratii.
    Din pacate, romanii acum, la peste 20 de ani de la revolutie, sunt inca sub imperiul dictaturii ultimelor ramasite comuniste care au pus ghiara lor mizerabila pe conducerea Romaniei si multi dintre ei parasesc tara pentru o viata mai buna, ca si personajul acestui roman. Nu mai vreau sa descriu in acest scurt comentariu problemele romanilor deoarece fiecare le traiste zi de zi.
    Recomand tuturor celor care vor accesa acest blog sa citeasca cartea care pune probleme de viata, probleme care se regasesc sigur in fiecare dintre noi.
    Multumesc domnului Barzuca pentru munca sa si mai ales pentru aportul adus noua de a intelege mai bine ceea ce trebuie sa avem in vedere in legatura cu viata care ne inconjoara din care sa extragem ceea ce este mai bun si mai frumos.

    RăspundețiȘtergere
  3. O carte de exceptie prezentata intr-un comentariu tot de exceptie al nobilului domn Mircea Barzuca. Am parcurs paginile acestei istorii exact cum spunea d-l Barzuca "pe narasuflate" care sigur este adevarata. De altfel am si comandat-o pentru a o reciti si a o avea in biblioteca mea.
    Personajul acestui roman reprezinta o realitate indubitabila care se regaseste in multi dintre noi. Impactul cu cititorul este pregnant si pune in evidenta lupta eroului principal pentru supravietuire asa cum bine a sezizat d-l Barzuca in comentariul sau. Recomand cu caldura aceasta carte pentru a fi citita si chiar achizitionata. Este o mica investitie care merita si care poate satisface gusturile celor mai pretentiosi cititori.

    RăspundețiȘtergere