marți, 15 noiembrie 2011

Un valoros portret realizat de pictorița Mrgareta Sterian s-a pierdut


In perioada debutului avangardist al pictoriței Margareta Sterian, aceasta a realizat un portret al prietenei sale, artista FLORIA CAPSALI care a fost una dintre cele mai mari și importante dansatoare ale tuturor timpurilor de la noi.
Din păcate, această operă de artă s-a pierdut, în timp și nu s-a mai reușit a fi redescoperită. După lungi și infructuase căutări a originalului acestei picturi, am găsit  o fotocopie a acestei lucrări însă era într-un grad avansat de deteriorare, fapt pentru care am procedat la restaurarea acesteia și acum v-o prezint spre vizionare.
                                        
Câteva date despre această mare dansatoare :

Floria Capsali s-a născut la 25 februarie 1900 în Bitolia (Macedonia). In anul 1913 se stabilește împreună cu părinții săi la București unde urmează cursurile Școlii Centrale de fete după care se înscrie la Academia de Teatru din București. După absolvire, urmează cursurile Conservatorului – clasa de dans. Nu mult timp după aceea, pleacă la Paris unde se înscrie la Universitatea Sorbona – Facultatea de Istoria Artelor iar în paralel studiază baletul cu maeștrii Enrico Checchetti și apoi cu Nicolas Legat.
După nouă ani, revine în țară unde își consacră timpul în realizarea unor fastuase recitaluri de balet, de creație proprie, prezentate pe cele mai mari scene ale țării precum și în străinătate.
In anul 1927, deschide o Școală particulară de dans unde s-au format o parte din marii noștrii balerini.
Din 1938, Floria Capsali a fost maestră de balet la Opera Națională București unde a reorganizat trupa, mărind numărul soliștilor și formând un grup de asistenți pe care-i coordona direct. Ea a fost o perioadă și directoarea Operei Române, după care a activat la Ansambvlul artistic « Rapsodia Română ». A organizat Liceul de Coregrafie din București, unde s-au format și continuă să se formeze, generații întregi de dansatori.
In 1998, printr-un ordin al ministrului Andrei Marga, Liceul de Coregrafie din Bucuresti și-a schimbat denumirea în Liceul de Coregrafie « Floria Capsali ».
Floria Capsali a fost şi rămâne una din marile personalităţi ale culturii noastre, o rafinată, elegantă şi cultă prezenţă pe scena dansului românesc, teoreticiană şi practicantă de excepţie, creatoare de şcoli, studii şi valori, creatoare de artişti-dansatori ce au cucerit la rândul lor întreaga lume.
Moare la 29 iunie 1982 în București.

                                
Dacă cineva dintre cititorii acestui blog are cunoștiință de existența acestei picturi vă rog să-mi transmite-ți un mesaj pe adresa mea de internet : barzuca@hotmail.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu