duminică, 13 noiembrie 2011

Margareta Sterian despre Regii României



     Imediat după revoluția din decembrie 1989, Margareta Sterian a acordat un interviu ziaristei Marina Preutu de la cotidianul « Adevărul » în legătură cu regii României.

     Iată ce spunea ea atunci :

      « I-am cunoscut într-adevăr pe unii din regii României. Pe bătrânul rege Carol I atunci când, elevă fiind, am fost invitată împreuna cu colegile mele de la Școala Germană să îi cântăm cântece vechi germane, cu ocazia unei sărbatori.
                               
Era un bătrânel cu ochii extrem de vii și inteligenți. E ciudat, nu ? Privirea nu mai strălucește la bătrânețe căci ochii îmbătrânesc primii. Ne-a mângâiat pe cap și ne-a dăruit câte o cutie de bomboane. Ambalajul l-am păstrat mult timp, până la al Doilea Război Mondial ».

     « Regina Maria a fost invitată și a onorat una dintre expozițiile avangardei. S-a fotografiat cu noi, cu Milița, cu mine, cu Marcel Iancu, cu Vasile Popescu. M-a invitat la Peleș pentru o traducere. Ne-a întâmpinat pe mine și pe Dusza  Czara într-o minunată rochie gris de tafta, cu doi câini superbi în capul unei scări. Era minunată. A fost o mare româncă și o mare regină. Era rănită de comportamentul fiilor ei și referindu-se la fenomenele politice ale acelor ani a pronunțat cuvântul  « monștri ». Conversația s-a purtat în engleză dar nu a fost prea vioaie. Eram puțin timorată, iar câinii,  prea răsfățați, păreau copii ale domnului Goe ».
                        
    « La moartea ei,  Regele Carol al II-lea  și Principele Nicolae  urmau  îndurerați, cu batiste la ochi, cortegiul funerar al mamei lor dar românii știau ca ei nu erau departe de suferințele marii regine ».
      « Carol al II-lea  a venit și el în ținută militară, intr-una din expozițiile noastre. Ținuta lui,  mi se părea anacronică ca și povestea de dragoste cu d-na Lupescu. Această poveste l-a pierdut ». 
                                       
                
    «  Comportamentul Regelui Carol al II-lea  față de fiul său și de frumoasa prințesă  Elena de  Grecia le-au atras acestora o imensă simpatie din partea poporului ».
         
                                                        
                     
    « Regele Mihai era foarte iubit când s-a urcat a doua oară pe tronul României. Avea aceiași vârstă ca revoluționarii tineri martiri din zilele noastre și s-a comportat la fel de eroic ca și ei în perioada  atât de tulbure între 1944-1947 ».
     « Poporul român are încă nevoie de acest rege care de la început a demonstrat legătura lui indestructibilă cu acest pământ românesc » .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu